Velg type behandling

Akupunktur

Akupunktur er en minst 2000 år gammel behandlingsform hvor nåler føres i punkter i kroppen som fremmer flyten av Qi. Qi flyter fritt i 12 hovedmeridianer og der flyten stopper, oppstår det ubalanse som kan gi plager. Ved en undersøkelse i 2012 hadde 29 % av den norske befolkningen oppsøkt akupunktør og 28 % av disse oppsøkte akupunktør det siste året. Av de som oppsøkte akupunktør det siste året opplevde 53 % hel eller delvis lindring av sin plage som følge av behandlingen. Akupunktur tilbys også ved 37 % av norske sykehus. I 2008 godkjente NOKUT bachelorgrad i akupunktur og vår akupunktør Geir Ove er blant de første som fullførte denne utdannelsen.

Hvilke tilstander brukes akupunktur ved?
Akupunkturbehandling utføres av Geir Ove Lystad som er spesialist innen smertebehandling med akupunktur. WHO har opprettet en liste over de mest vanlige tilstandene der akupunktur brukes. Se www.akupunktur.no for mer info. Har du spørsmål om en spesifikk diagnose, anbefales du å ringe Geir Ove på 99031855.

Når brukes akupunktur?
Smertetilstander som hodepine/migrene, lumbago, smerter i nakke, skulder, albu, håndledd, fingre, korsrygg, rygg, hofte, knær, ankler, føtter og tær, rheumatoid artritt, kjeveleddsproblemer, akutte smerter, postoperative smerter, skader, forstuving.

Nevrologiske plager som neuralgier og fascialisparese (Bell’s Palsy).

Luftveisplager som allergisk rhinitt, bihulebetennelse, astma, akutte symptomer på betente mandler og halsbetennelse.

Fordøyelsesproblemer som kvalme og oppkast etter operasjon og cellegiftbehandling, for mye eller for lite magesyre, forstoppelse, diare, irritabel tarm syndrom (IBS), morbus crohn, ulcerøs kolitt og gallesten.

Tilstander i urinveier, genitalia og gynekologiske forstyrrelser som menstruasjonssmerter, premenstruelle spenninger (PMS), svangerskapskvalme, feil fosterstilling, hjelp til smertelindring og igangsetting av veer, mangelfull melkeproduksjon etter fødsel, inkontinens, enuresis, urinretensjon, impotens, infertilitet hos menn og kvinner, svak sædkvalitet og blærekatarr/urinveisinfeksjon (UVI).

Hjerte/kar-tilstander som lavt eller høyt blodtrykk, psykosomatiske hjertesykdommer, lindring av smerte ved hjertekrampe. Lettere psykiatriske tilstander som lette depresjons- og angsttilstander, søvnløshet, stresstilstander og ADHD/ADD. Avhengighetsproblemer som tobakksavhengighet, alkoholavhengighet, narkotikaavhengighet, overdreven spising.

Listen er basert på en kombinasjon av en befolkningsundersøkelse i 2012 og en publisert liste fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) over tilstander hvor akupunktur anbefales.

Hva skjer under en behandling?
Ved første akupunkturbehandling foretar akupunktøren en utspørring hvor pasienten stilles spørsmål om sine plager, og akupunktøren setter plagene inn i et system basert på tradisjonell kinesisk medisin. Punkter som skal lindre plagen velges. Innstikket vil ikke nødvendigvis på samme sted som plagen. En nål føres inn i valgt punkt til rett dybde og blir stående i 30 minutt som regel.

Avhengighetstilstander
Ved behandling av avhengigheter planlegges det et behandlingsoppsett ved første konsultasjon. Dette er for å skape en trygg ramme for avvenningen og gir en kontinuitet som er nødvendig for både pasient og akupunktør. Egen motivasjon for å avvennes er ytterst viktig for optimal behandling.

De første behandlingene brukes til å venne kroppen av avhengigheten. En vil enten slutte på en gitt dato eller gradvis trappe ned gjennom et behandlingsforløp, det er ikke nødvendig å ha avsluttet avhengigheten før første behandling. Behandlingene brukes på å lindre abstinenser så avvenningen går så lett som mulig.

Bivirkninger ved akupunktur
Akupunktur er en behandlingsmetode hvor det er funnet få bivirkninger. Bivirkningene er knyttet til selve nålestikket ved eksempelvis en mindre blødning og har ikke blitt funnet å forverre sykdom.